Jarzębina – właściwości lecznicze przydrożnego drzewa.

Owoce jarzębiny
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Jarzębina jest dość powszechnie występującym drzewem w klimacie umiarkowanym, występuje w Europie, Azji a więc spotkamy ją i w Polsce gdzie rośnie w lasach, przy drogach, sadzi się ją w parkach i ogrodach często jako drzewo ozdobne. Drzewo dorasta do 15 m. Owoce jarzębiny są pomarańczowe o smaku są gorzkawym. Nie spożywamy owoców surowych. Dla celów leczniczych zbiera się owoce w pełnej dojrzałości, przed przymrozkami. W tym celu wykorzystuje się również kwiaty.

Jarzębina – składniki odżywcze 

wit.C,A,P, kwasy organiczne jak np : jabłkowy, cytrynowy, potas, sód, magnez, miedź a także flawonoidy, pektyny, garbniki, cukry

Działanie jarzębiny na Twój organizm

Owoce działają moczopędnie, przeciwszkorbutowo, odżywczo, odkażająco, lekko przeczyszczająco, przeciwcukrzycowo, żółciopędnie, wzmacniająco, odtruwająco; zwiększają krzepliwość krwi, regulują metabolizm

Kiedy powinieneś stosować jarzębinę

zaparcia, biegunka, nieżyt jelit i żołądka, hipowitaminozy, choroby zakaźne, przeziębienie, zaburzenia trawienia, choroby skórne i alergiczne, zaburzenia w wydzielaniu i przepływie żółci, choroby wątroby, gorączka, skąpomocz, łamliwość naczyń krwionośnych, zapalenie gałki ocznej i spojówek (okłady na oczy z naparu liściowo-kwiatowego, i jednoczesne jego picie), zapalenie nerek, zaburzenia przemiany materii.

jarzębina - owoc

Przepisy z jarzębiną : 

Dżem jarzębinowo-jabłkowy
1 kilogram oczyszczonych z szypułek owoców jarzębiny [przelanych wcześniej gorącą wodą] zalej 1/2 szklanki wody i podgrzewaj na małym ogniu. Gdy owoce zaczną pękać, dosyp pół kilograma cukru, a kiedy ten się rozpuści, dodaj pół kilograma obranych i pokrojonych jabłek. Potem smaż, dopóki owoce całkiem się nie rozpadną. Wtedy gorącą masę włóż do wyparzonych albo wypieczonych w piekarniku słoików. Dla pewności, po zakręceniu, możesz odstawić do góry dnem aż do wystygnięcia.
Dżem idealny do naleśników, serów kozich i krowich, placuszków oraz zwyczajnie – na bułę z masłem.
Konfitura z jarzębiny
Z 0,6 l wody i 1,7 kg cukru przygotuj syrop, a gdy ten już się zagotuje, włóż do niego zanurzone wcześniej na 10-15 minut we wrzątku oczyszczone z szypułek owoce [proporcje syropu starczą na 2 kg owoców]. Wszystko to podgrzewaj na małym ogniu – uważaj, żeby nie zaczęło ci się to gotować! Co jakiś czas potrząsaj garnkiem i zbieraj wytwarzającą się pianę. Zacznij gotować masę dopiero wtedy, gdy owoce się sklarują i na powierzchni przestanie wytwarzać się piana. Potem odstaw na dwanaście godzin. Po tym czasie ponownie zagotuj i przełóż do wyparzonych lub wypieczonych słoików.

Pij napar jarzębinowy przy problemach z pęcherzem

Łyżkę rozdrobnionych owoców jarzębiny zalej szklanką letniej wody, doprowadź do wrzenia i podgrzewaj przez 5 minut pod przykryciem. Odstaw na 15 minut, przecedź. Pij 2-3 razy dziennie po pół szklanki jako lek przeciwbiegunkowy i moczopędny.
Jarzębina ułatwia wypróżnianie
Łyżkę rozgniecionych owoców jarzębiny zalej szklanką zimnej wody i zostaw na noc pod przykryciem. Rano przecedź. Popijaj w ciągu dnia przy problemach z wypróżnieniem.

Przepis na nalewkę z jarzębiny

1. Owoce umyj, usuń szypułki, dodaj cukier, spirytus i połowę wódki.

2. Postaw w cieple.

3. Po 4 tygodniach zlej alkohol, owoce zalej resztą wódki i odstaw na tydzień.

4. Przecedź, połącz z wcześniej zlanym alkoholem i brandy.

5. Po tygodniu przefiltruj, rozlej do butelek, postaw w zimnie na pół roku.

Czy jarzębina jest trująca ?

Obawy przed jarzębiną biorą się stąd, że jej owoce zawierają kwas parasorbowy, który jest toksyczny w większych dawkach. Notowano przypadki reakcji wymiotnych i zaburzeń trawienia po zjedzeniu owoców jarzębiny (chociaż innym… to trawienia poprawia). Na szczęście kwas ten zamienia się w większości w kwas sorbowy (który już toksyczny nie jest) po wysuszeniu lub przemrożeniu.

żródła : www.poradnikzdrowie.pl
http://lukaszluczaj.pl/czy-jarzebina-jest-trujaca/
www.wikipedia.org

www.rozanski.ch , 
http://matkatylkojedna.pl/co-przyrzadzic-z-jarzebiny/,

 

JEŚLI MASZ DOŚWIADCZENIA W STOSOWANIU JARZĘBINY ZOSTAW KOMENTARZ POD WPISEM, KAŻDA INFORMACJA BĘDZIE PRZYDATNA DLA CZYTELNIKÓW.

DZIĘKUJE.

Print Friendly
The following two tabs change content below.

Zdrowie z natury

Witamy wszystkich serdecznie. Czytajcie o zdrówku, ziółkach i kosmetykach. Komentujcie i pytajcie. Bawcie się dobrze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×